Преподаватели

 

Детелина Кирилова –  Административен директор на училището и преподавател по български език. Завършва Шуменския Университет „Епископ Константин Преславски”със специалност българска филология. Магистър по психология. Упражнява активна преподавателска дейност в България от 1998 до 2010 г.

 

 

Наталия Босолова - Завършва Великотърновски Университет „Св.Св. Кирил и Методий” със специалност предучилищна педагогика с английски език и начална педагогика. Магистър по психология.

 

Елена Кючукова - Преподавател по Български език и Литература. Завършва Софийски университет „Климент Охридски”със специалност българска и руска филологии. Работи главно в сферата на журналистиката. Сътрудник на он-лайн изданието „Паралел 43”.

 

 

Даниела Колева – преподавател по музика и народни танци. Завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив с квалификации за преподавател по музика в детска градина, начален, среден и горен курс. Преподавател по пиано и солфеж. Упражнява многодишна преподавателска дейност в България в музикални школи и училища.

 

Венета Ненкова – културолог по образование. Завършва ВСУ „Ч. Храбър” Варна, със специалности  „Журналистика” и „Арт Мениджмънт”. В Рим завършва театрална режисура. Работи в българската секция на радио Rai International до нейното закриване. Работи като Гл.Редактор на вестника на българите в Италия „България екскпрес” до 2007, лицензиран екскурзовод за Рим  и Ватикана. От 18 години сътрудничи на радио Ватикана. Гл.редактор на он-лайн изданието „Паралел 43”. Основател на училището.

 

 

Училището партнира в европейската програма "Еразмус +" 2016 -2018 г. на тема: 

“Училищата като част от миналото, настоящето и бъдещето на своите столици“ ID - 2016-1-BG01-KA201-023726,

заедно с Първа английска гимназия, София (Координатор)  и  Грийв Гимназиум, Копенхаген.

 Р                             РИМ

 

Българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим е създадено през 2014 година от родолюбиви и ентусиазирани родители в отговор на осъзнатата нужда от структурирано и систематично обучение по български език и литература, история, география, култура и традиции на България за деца, живеещи в Италия.

От септември 2017 г. занятията се провеждат на piazza Borgoncini Duca, 5 (до Ватикана).

От 2015 година БНУ "Асен и Илия Пейкови" е член на Асоциацията на неделните училища в чужбина, а от 2016 г. е вече едно от иновативните училища на България.

        ЕТУН           НЕТУНО

 

От 2016 г. българското училище "Асен и Илия Пейкови" отвори врати и в градчето Нетуно, в близост до Рим, където се намира една от най-големите български общности на Апенините. Деца от близките градчета Анцио, Тор Сан Лоренцо, Ардея и Априлия се събират всяка неделя за редовните занятия още от 2011 г. 

След многократни промени в управлението на най-старото и многобройно училище в Италия,  днес то продължава да расте и да се развива. Стремежът на преподавателския екип е да прилага методи на обученiие, съобразени с мирогледа и убежденията на учениците, стимулирайки инициативността и самоятелността.

                   ЛАДИСПОЛИ

 

През септември 2017 г. към  училището  се присъединява и съществуващото вече училище и в Ладисполи.

Там се обучават деца предимно от началните и средните класове.

Преподавателският екип е местен и позволява по-добра спойка с общността.

Целта е да бъдат обхванати възможно по-голям брой ученици в систематизирано обучение, в което да се прилагат принципите на достъпност, равнопоставеност и взаимопомощ и в което се подпомага интегрирането в обществото и мобилността на учениците. 

 

 


Занятията се провеждат:

Рим-всяка събота от 14.30 до 18.30 ч.

piazza Borgoncini Duca, 5

 

Нетуно-всяка неделя от 10 до 14 ч. 

via S.Benedetto Manni, 6-Nettuno (RM)

 

Ладисполи- събота от 14.30 до 18.30

piazza G.Falcone - 00055 Ladispoli (RM)

Контакти:

Детелина Кирилова

(Директор на училището)

тел. 0039/3278210061

 

Венета Ненкова

(Президент на Асоциацията)

 Тел.0039/348 35 30 943

 

Mail:scuolabulgara@gmail.com