Съобщения

Каним всички деца и родители на откриването на навата учебна 2016/2017 година. Очакваме Ви на 17 септември от 15.00 ч. в сградата на училище "Асен и Илия Пейкови" -via Pancrazio Pfaiffer, 24, Рим. Задължителни са усмивките!!!

На 1 ноември  2015 г. по повод Празника на българските будители каним всички приятели и съмишленици да участват в организираното от нашето училище поклонение на паметника на Иван Вазов в Рим. Място на срещата: piazza Flaminio (на изхода на метрото) в 10.30 ч.


Скъпи деца и родители, най-любезно Ви каним на откриването на новата учебна година, което ще се състои на 27 септември 2015 г. (неделя) в нашето училище, на via Pancrazio Pfeiffer, 24 (до via della Concigliazione).
В 10.00 ч. ще бъде записването на новите ученици, а откриването ще започне в 11.00 ч.
За всякакви въпроси можете да пишете на ел.поща на училището: scuolabulgara@gmail.com.
Очакваме Ви!


Скъпи приятели, най-любезно Ви каним на 14 февруари (събота) от 16.00 ч. в нашето училище (via Pancrazio Pfaiffer, 24 Roma), за да отбележим 1146-та годишнина от смъртта на Константин Кирил Философ.

Наш гост ще бъде проф. Красимир Станчев от римския университет „Roma Tre”, водещ експерт по българска и славянска филология в Италия и изследовател на книжовното и културно наследство на българите католици.

С кратка беседа проф. Станчев ще ни припомни и разкрие интересни моменти от живота на Св.Кирил Философ и неговото дело.

Нека не забравяме, че 14 февруари е не само денят на Св.Валентин и Трофон Зарезан, но преди всичко е денят на Успение Кирилово.


На 24 януари 2015 в 10.00 ч. ще направим ежемесечната туристическа обиколка. Този път ще посетим Ватиканските музеи и базиликата Св.Петър. Билетът е 16.00 евро +1,50 за слушалки. За потвърждение, моля пишете на venetanenkova@yahoo.it .


Напомняме, че на 30 ноември 2014 в 10.00 ч. ще правим поредната туристическа обиколка из Рим.

Срещата е пред Театър "Аржентина" на площад Аржентина в Рим.
Ще видим мястото, където е бил убит Гай Юлий Цезар, новата българска църква "San Paolo alla Regola", палата Спада, площад Фарнезе, Кампо дей Фиори, говорещата статуя на Паскуино, площад Навона, моста на Ангелите, замъка Св.Ангел. Естествено обиколката ще бъде водена от лицензиран екскурзовод на български език.
Каним всички желаещи да се присъединят към нас!


 

Уважаеми родители и приятели,

 

Най-любезно Ви каним да присъствате на две инициативи свързани с ДЕНЯ на БЪЛГАРСКИТЕ БУДИТЕЛИ -1 ноември.

 

На 26-ти октомври 2014, в 16,30 ч. в двора на църквата „S.Andrea delle Fratte”- via S.Andrea delle Fratte, 1 (piazza di Spagna), децата от училище „Асен и Илия Пейкови” ще засадят маслиново дърво по повод 340 годишнината от смъртта на Арх. Петър Парчевич, погребан в криптата на църквата. Той, заедно с Петър Богдан и Филип Станиславов изпълнени с вдъхновение и ентусиазъм, посветиха своя живот в търсене на начини за освобождение на поробена България.

 

На 1-ви ноември 2014, в 11,00 ч. в Teatro ARCILIUTO – piazza Montevecchio,5 – Рим ( до piazza Navona) – ще се проведе Музикално МАТИНЕ. В концерта ще участват български и италиански деца – лауреати на различни музикални международни фестивали за класическа музика, които ще изпълнят произведения от български композитори.

 

Очакваме Ви!

 

 

Уважаеми ученици, родители и приятели,

 

Най-любезно Ви каним да присъствате на откриването на новата учебна година 2014-2015 на нашето ново българско училище „Асен и Илия Пейкови”, което ще се състои на 14 септември (неделя) от 15.00 ч. в сградата на училището на Via Padre Pancrazio Pfeiffer, 24, 00193 Roma (до площад „Св. Петър” в Рим).

 

Очакваме с нетърпение всички палавници и техните родители, за да се впуснем заедно към необятния свят на знанието и науката, може би не всякога направо, но винаги напред!

 

 

 

 

Училището партнира в европейската програма "Еразмус +" 2016 -2018 г. на тема: 

“Училищата като част от миналото, настоящето и бъдещето на своите столици“ ID - 2016-1-BG01-KA201-023726,

заедно с Първа английска гимназия, София (Координатор)  и  Грийв Гимназиум, Копенхаген.

 Р                             РИМ

 

Българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим е създадено през 2014 година от родолюбиви и ентусиазирани родители в отговор на осъзнатата нужда от структурирано и систематично обучение по български език и литература, история, география, култура и традиции на България за деца, живеещи в Италия.

От септември 2017 г. занятията се провеждат на piazza Borgoncini Duca, 5 (до Ватикана).

От 2015 година БНУ "Асен и Илия Пейкови" е член на Асоциацията на неделните училища в чужбина, а от 2016 г. е вече едно от иновативните училища на България.

        ЕТУН           НЕТУНО

 

От 2016 г. българското училище "Асен и Илия Пейкови" отвори врати и в градчето Нетуно, в близост до Рим, където се намира една от най-големите български общности на Апенините. Деца от близките градчета Анцио, Тор Сан Лоренцо, Ардея и Априлия се събират всяка неделя за редовните занятия още от 2011 г. 

След многократни промени в управлението на най-старото и многобройно училище в Италия,  днес то продължава да расте и да се развива. Стремежът на преподавателския екип е да прилага методи на обученiие, съобразени с мирогледа и убежденията на учениците, стимулирайки инициативността и самоятелността.

                   ЛАДИСПОЛИ

 

През септември 2017 г. към  училището  се присъединява и съществуващото вече училище и в Ладисполи.

Там се обучават деца предимно от началните и средните класове.

Преподавателският екип е местен и позволява по-добра спойка с общността.

Целта е да бъдат обхванати възможно по-голям брой ученици в систематизирано обучение, в което да се прилагат принципите на достъпност, равнопоставеност и взаимопомощ и в което се подпомага интегрирането в обществото и мобилността на учениците. 

 

 


Занятията се провеждат:

Рим-всяка събота от 14.30 до 18.30 ч.

piazza Borgoncini Duca, 5

 

Нетуно-всяка неделя от 10 до 14 ч. 

via S.Benedetto Manni, 6-Nettuno (RM)

 

Ладисполи- събота от 14.30 до 18.30

piazza G.Falcone - 00055 Ladispoli (RM)

Контакти:

Детелина Кирилова

(Директор на училището)

тел. 0039/3278210061

 

Венета Ненкова

(Президент на Асоциацията)

 Тел.0039/348 35 30 943

 

Mail:scuolabulgara@gmail.com