Асен и Илия Пейкови

Защо избрахме да наречем училището на двамата братя Пейкови?

 

Отговорът е прост: за да поддържаме жива паметта за тези двама български артисти, оставили дълбока следа в европейската и световна култура.

 

На входната врата на Рим – летището във Фиумичино, се намира една изключителна българска следа – девет метровата бронзова статуя на Леонардо да Винчи, дело на българския скулптор Асен Пейков. В непсредствена близост до Колизеума се намира малко площадче, носещо неговото име, а в известното и най-старо “Кафе Греко” до площад Испания, можете да видите паметна бронзова плоча, свидетелство за признанието към този наш артист.

 

Илия Пейков е по-малкият брат в семейството. Той заминава за Италия малко по-късно, когато Асен вече е проправил пътеката във Вечния град.

 

Първоначално Илия помага на брат си в леенето на статуите, участва също в изграждането на скулптората на Леонардо Да Винчи, но после поема по пътя на изобразителното изкуство. Ако трябва обаче да дадем едно определение на изкуството на Илия, то бихме могли да го наречем „Художникът на Космоса”. Не случайно, когато Гагарин отива в неговото ателие на пияца „Дела Пиня”, в близост до Пантеона в Рим, космонавтът остава изумен от перфектно пресъздадените космически пейзажи, които никой освен него до този момент не е виждал.

 

Може би в необятните предели на вселената Илия е търсил семето, от където тръгва човешкия род и същност, с красотите и мистерията, които таи в себе си. Мисля, че когато говорим за двамата братя не би трябвало да говорим за тях само като българи, защото те са един истински пример за хора космополити.

 

Може би Илия и Асен Пейкови щяха да продължават да бъдат неизвестни, ако не бе неуморната работа на вдовицата на Илия – Йоле Манчини и сина на Асен –Родолфо, които не престават да разпространяват спомена за двамата артисти.

 

През 2007 година в Рим бе открит още един площад в близост до кинематографското градче Чинечитта, на името на Илия Пейков. И за да продължим жива паметта и историята за двамата братя, тръгнали от Севлиево, ние посвещаваме нашето училище.

 

Училището партнира в европейската програма "Еразмус +" 2016 -2018 г. на тема: 

“Училищата като част от миналото, настоящето и бъдещето на своите столици“ ID - 2016-1-BG01-KA201-023726,

заедно с Първа английска гимназия, София (Координатор)  и  Грийв Гимназиум, Копенхаген.

 Р                             РИМ

 

Българското училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим е създадено през 2014 година от родолюбиви и ентусиазирани родители в отговор на осъзнатата нужда от структурирано и систематично обучение по български език и литература, история, география, култура и традиции на България за деца, живеещи в Италия.

От септември 2017 г. занятията се провеждат на piazza Borgoncini Duca, 5 (до Ватикана).

От 2015 година БНУ "Асен и Илия Пейкови" е член на Асоциацията на неделните училища в чужбина, а от 2016 г. е вече едно от иновативните училища на България.

        ЕТУН           НЕТУНО

 

От 2016 г. българското училище "Асен и Илия Пейкови" отвори врати и в градчето Нетуно, в близост до Рим, където се намира една от най-големите български общности на Апенините. Деца от близките градчета Анцио, Тор Сан Лоренцо, Ардея и Априлия се събират всяка неделя за редовните занятия още от 2011 г. 

След многократни промени в управлението на най-старото и многобройно училище в Италия,  днес то продължава да расте и да се развива. Стремежът на преподавателския екип е да прилага методи на обученiие, съобразени с мирогледа и убежденията на учениците, стимулирайки инициативността и самоятелността.

                   ЛАДИСПОЛИ

 

През септември 2017 г. към  училището  се присъединява и съществуващото вече училище и в Ладисполи.

Там се обучават деца предимно от началните и средните класове.

Преподавателският екип е местен и позволява по-добра спойка с общността.

Целта е да бъдат обхванати възможно по-голям брой ученици в систематизирано обучение, в което да се прилагат принципите на достъпност, равнопоставеност и взаимопомощ и в което се подпомага интегрирането в обществото и мобилността на учениците. 

 

 


Занятията се провеждат:

Рим-всяка събота от 14.30 до 18.30 ч.

piazza Borgoncini Duca, 5

 

Нетуно-всяка неделя от 10 до 14 ч. 

via S.Benedetto Manni, 6-Nettuno (RM)

 

Ладисполи- събота от 14.30 до 18.30

piazza G.Falcone - 00055 Ladispoli (RM)

Контакти:

Детелина Кирилова

(Директор на училището)

тел. 0039/3278210061

 

Венета Ненкова

(Президент на Асоциацията)

 Тел.0039/348 35 30 943

 

Mail:scuolabulgara@gmail.com