Асен и Илия Пейкови

Защо избрахме да наречем училището на двамата братя Пейкови?

 

Отговорът е прост: за да поддържаме жива паметта за тези двама български артисти, оставили дълбока следа в европейската и световна култура.

 

На входната врата на Рим – летището във Фиумичино, се намира една изключителна българска следа – девет метровата бронзова статуя на Леонардо да Винчи, дело на българския скулптор Асен Пейков. В непсредствена близост до Колизеума се намира малко площадче, носещо неговото име, а в известното и най-старо “Кафе Греко” до площад Испания, можете да видите паметна бронзова плоча, свидетелство за признанието към този наш артист.

 

Илия Пейков е по-малкият брат в семейството. Той заминава за Италия малко по-късно, когато Асен вече е проправил пътеката във Вечния град.

 

Първоначално Илия помага на брат си в леенето на статуите, участва също в изграждането на скулптората на Леонардо Да Винчи, но после поема по пътя на изобразителното изкуство. Ако трябва обаче да дадем едно определение на изкуството на Илия, то бихме могли да го наречем „Художникът на Космоса”. Не случайно, когато Гагарин отива в неговото ателие на пияца „Дела Пиня”, в близост до Пантеона в Рим, космонавтът остава изумен от перфектно пресъздадените космически пейзажи, които никой освен него до този момент не е виждал.

 

Може би в необятните предели на вселената Илия е търсил семето, от където тръгва човешкия род и същност, с красотите и мистерията, които таи в себе си. Мисля, че когато говорим за двамата братя не би трябвало да говорим за тях само като българи, защото те са един истински пример за хора космополити.

 

Може би Илия и Асен Пейкови щяха да продължават да бъдат неизвестни, ако не бе неуморната работа на вдовицата на Илия – Йоле Манчини и сина на Асен –Родолфо, които не престават да разпространяват спомена за двамата артисти.

 

През 2007 година в Рим бе открит още един площад в близост до кинематографското градче Чинечитта, на името на Илия Пейков. И за да продължим жива паметта и историята за двамата братя, тръгнали от Севлиево, ние посвещаваме нашето училище.

 Завърши участието на училището в европейската програма "Еразмус +" 2016 -2018 г. на тема: 

“Училищата като част от миналото, настоящето и бъдещето на своите столици“ ID - 2016-1-BG01-KA201-023726,

заедно с Първа английска гимназия, София (Координатор)  и  Грийв Гимназиум, Копенхаген.

Занятията се провеждат:

Рим-всяка събота от 14.30 до 18.30 ч.

piazza Borgoncini Duca, 5

Нетуно-всяка неделя от 10 до 14 ч. 

via S.Benedetto Manni, 6-Nettuno (RM)

Ладисполи- събота от 14.30 до 18.30

piazza G.Falcone - 00055 Ladispoli (RM)

Кастильоне дел Лаго - неделя от 14.30 до18.30 ч. -

Салерно -  неделя 9.30 до 13.30 и от 14.30 до 18.30 - via Picenza,30, 84131 Salerno(SA)

Контакти:

Детелина Кирилова

(Директор на училището)

тел. 0039/3278210061

 

Венета Ненкова

(Президент на Асоциацията)

 Тел.0039/348 35 30 943

 

Mail:scuolabulgara@gmail.com